Vinyl stále táhne. Lisovny gramodesek GZ Media investují miliardu do rozvoje

08/2021 E15

Zájem o vinylové desky ve světě prudce roste a v Loděnicích již nestačí výrobní kapacity. Podnik proto chystá rozšíření lisovny o třetinu. Násobně ale poroste jeho výroba ve Spojených státech a v Kanadě. „V průběhu letošního a příštího roku investujeme do rozvoje téměř jednu miliardu, vše z vlastních zdrojů,“ uvádí Pelc.

Loděnická GZ Media je termínově vyprodaná do konce roku, a navíc má s největšími světovými producenty podepsané smlouvy o výrobě na příští tři roky, což se zatím nikdy v minulosti nepovedlo. „Bohužel dnes téměř všechny vstupy pro výrobu desek dramaticky zdražují. Například kopolymer, což je základní surovina pro hmotu, ze které se desky lisují, pro nás zdražil o třicet procent, ale na volném trhu o sedmdesát,“ zdůrazňuje Pelc. „Expediční krabice zdražily o pětinu, nikl pro výrobu matric o třetinu. Nejmarkantnější zdražení jsme pocítili u obalových strečových fólií, které jsou na dvojnásobku dřívější ceny,“ dodává k obchodní situaci po pandemii.

Výrobce gramodesek letos dokončuje a dál uskutečňuje investice v hodnotě 450 milionů korun. „Největší investovaná částka okolo 150 milionů jde do lisů. Dalších 120 milionů spolklo rozšíření zázemí pro výrobu vinylu od kotelny přes rozšíření výroby materiálu až po nové rozvody. Do polygrafických strojů jsme prozatím investovali šedesát milionů,“ vypočítává majitel.

Podnik již dokončil novou polygrafickou halu za 70 milionů a do konce roku otevře i nový sklad v Soběslavi, který vyšel na 35 milionů. Modernizací projde i zázemí pro zaměstnance, mimo jiné se zvětší centrální šatny a parkoviště.

„Rovněž plánujeme za zhruba dvacet milionů zrekonstruovat bývalou výrobní halu po provozu CD a další stamilionové investice probíhají v USA a v Kanadě,“ upřesňuje Pelc.

Sběratelské kousky
Loni společnost GZ Media ve svých lisovnách v Česku, USA a v Kanadě vyrobila více než čtyřicet milionů vinylů. Jeden z největších a nejprestižnějších světových výrobců lisuje desky pro řadu největších zahraničních hvězd, například Madonu, Lady Gaga či U2.

„Vyrábíme a často se podílíme i na návrhu řady sběratelských edic pro Beatles, Rolling Stones, Nirvanu a pro jiné světové umělce. Jsou to krásné produkty, jejichž součástí je kromě gramofonových desek obvykle i velká kniha se spoustou fotografií, plakáty, trsátka a vlastně cokoli, co mohou skalní fanoušci ocenit,“ popisuje exkluzivní produkty majitel.

Vedle skalních fanoušků, kteří neváhají utratit stovky eur za drahé limitované produkty, vyrábí podnik i pro řadu současných hvězd, jako jsou Taylor Swift či Rag'n'Bone Man. Zájem o gramofonové desky roste i v Česku, i když rychlostí zaostává za vyspělými hudebním trhy v USA či ve Velké Británii. V Česku podle slov výrobce na vinylu letí především hvězdy popu a rocku, ty tradiční i nové.

„Vyrábíme hodně desek pro generaci, která si ještě vzpomene, co to je gramofon, a ta kupuje Věru Špinarovou, Karla Gotta nebo Marii Rottrovou. Napříč generacemi je zájem o Tata Bojs, Richarda Mullera a kapely Kryštof, MIG 21, Jelen a o další,“ vypočítává Pelc.

V Loděnicích evidují zájem o desky především u tradičních vydavatelů Supraphon a Universal Music. „Máme ale řadu příkladů, kdy desku do výroby zadá sama kapela, pokud její fanoušci o desky stojí. Například Vypsaná fixa u nás vyráběla na vinylu všechny své desky,“ doplňuje majitel.

Ve výrobě hudebních nosičů LP desky překonaly v minulosti oblíbená cédéčka. „CD a DVD již mají dobu slávy za sebou. V době největšího zájmu jsme jich vyráběli zhruba 160 milionů, aktuálně se výroba snížila na osm milionů,“ vzpomíná Pelc.

Obliba vinylových desek bude podle předpokladů výrobce ještě nějakou dobu růst, ale tempo se výrazně sníží. Dále se tak mají prosazovat luxusní produkty špičkových umělců a kapel, zatímco levná hudba zůstane záležitostí internetu.

Slova majitele obřích lisoven potvrzují i letošní pololetní data světového prodeje hudebních nosičů analytické společnosti MRC Data. Zájem o vinylové desky podle nich meziročně stoupl o více než sto procent a převyšuje poptávku po CD.

Vinyl se v posledních letech výrazně vrací na scénu. Loňské tržby z prodeje desek ve Spojených státech podle tamního svazu nahrávacího průmyslu poprvé po 34 letech překonaly objem tržeb z prodeje CD. Za prvních šest měsíců letošního roku se prodalo 19,2 milionu vinylových alb, zatímco CD jen 18,9 milionu.

Celý článek si přečtěte zde.